На 24 ноември православната църква почита Света Великомъченица Екатерина. Тя е

...
На 24 ноември православната църква почита Света Великомъченица Екатерина. Тя е
Коментари Харесай

Почитаме света великомъченица Екатерина

На 24 ноември православната черква уважава Света Великомъченица Екатерина. 

Тя е християнска светица и мъченица, една от най-образованите дами на своето време. В България Света Екатерина е призната за настойничка на майките. На този ден дамите подготвят питки, намазват ги с мед и ги раздават на близки хора – за предотвратяване от заболявания, за здраве и благоденствие. 

Екатерина живяла в края на III и при започване на IV век в Александрия. Тя била една от най-образованите дами на своето време. Изучавала философия, литература, медицина. Особено мощно било дарованието ѝ в региона на медицината. Един друмник аскет ѝ разкрива мъдростта, тайните и чудесата на християнството. Екатерина умира поради вярата си едвам на 18 години през 305 година Осъдена е на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират по този метод и я обезглавяват. Затова основен знак на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „ колелото на Екатерина “. 

Преданието споделя, че след гибелта ѝ дохвърчали ангели и отнесли тялото ѝ в Синайската планина. Когато светите ѝ мощи били открити там, вярващи издигнали манастир. 

На днешния ден честват дами, които носят имената Екатерина, Катерина, Катрин, Катя и Тинка. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР